سبک های تبلیغاتی (بخش دوم)
۱۱- تبلیغات امپرسیونیسم
سبک امپرسیونیسم به طور معمول از اولین و موثرترین نهضت ها در میان نهضت های هنر مدرن شناخته شده است. هدف امپرسیونیسم، دستیابی به نوعی طبیعت گرایی متعالی است که از طریق تجزیه شدت و ضعف رنگ و ارائه بازی نور بر سطح اشیا ظاهر می شود. در تبلیغات آنها کالاها و خدمات را با جذابیتی حاصل از شفافیت کامل و غرق در نورها و رنگ هایی کاملا طبیعی به نمایش می گذارند. (برای نمونه تبلیغ استیل البرز و تلویزیون پلاسمای LG). در این سبک مزیت های کالا و خدمات به صورت تکه های رنگ با ضربه های بصری و صوتی کنار هم گذاشته می شوند(تبلیغات وصله پینه شده و تکه تکه ای) تا به صورت سریالی و کم کم تعریفی از کل اثر، خود را پدیدار سازد و در ذهن مخاطب ماندگار شود.
۱۲- تبلیغات اکسپرسیونیستی
سبک اکسپرسیونیسم نهضتی است که در قرن بیستم به وجود آمد و بیشتر به ارتباط و تبادل احساس های عاطفی تا بازسازی طبیعت یا خلق زیبایی می پردازد. این سبک در تبلیغات با ویژگی هایی چون تغییر شکل واقعیت و اغراق وصف می شود و برای تحت تاثیر قرار دادن مشتریان از طریق تبادل احساسات عاطفی و جریحه دار کردن احساس آنها با استفاده از تصاویر، اصوات و … بهره می جویند. ویژگی های این سبک بیان حالات درونی مانند تشویش، ترس، عشق و نفرت با امکانات بیانی، خطوط پیچان، شکل های کژ نما و رنگ های پرمایه و تند و خشن است.(برای نمونه تبلیغات کمک به آسیب دیدگان زلزله یا سیل، پیام های اعتیاد و ایدز)
۱۳- تبلیغات سورئالیستی
سبک سورئالیسم پایه مکتب خود را بر فعالیت ضمیر پنهان بنا نهاد. تبلیغات سورئالیستی از طریق تبیین فراواقعیت قصد دارد نیروهای پنهان و دست نخورده بازاریابی را بکارگیرد. ویژگی های این سبک تبلیغاتی براساس فلسفه علمی خود که بر روانکاوی فروید بنا شده است می کوشد به ضمیر ناخودآگاه مشتریان نفوذ کند و کالا یا خدمت خود را به فروش برساند. سازنده تبلیغات سوررئالیستی می کوشد به بخشی از ویژگی های درون و پنهان مخاطبان دست پیدا کند و هنگامی که ویژگی روانی مرتبط با محصول را یافت با تبلیغات در ذهن مخاطبان نفوذ می کند. (از طریق طراحی تبلیغ از حاشیه های پایین گستره شنوایی و بینایی مخاطبان به کمک شگرد های الکترونیکی و توام با روانشناسی مانند تبلیغات برخی کلاس های کنکور در کشور ما) برای نمونه در تبلیغات نامرئی یا زیر آستانه ای کوکاکولا(کوکاکولا بنوشید یا ذرت بوداده بخورید) محرک هایی پایین تر از فاصله سطح آگاهی در لابلای فیلم ها به کار گرفته و سپس مشخص شد که تا حدودی موثر واقع شده است.
مخاطب قرار دادن تمام جامعه از هر سن و جنس، توجه به آزادی و خلاقیت به عنوان دو اصل در تبلیغات و از طریق طنز با سازو کاری خاص می توان به مغز مشتریان نفوذ کرد تا بتوان چهره ای ماندگار از محصول یا ایده در ذهن مخاطب به جا گذاشت. (برای نمونه تبلیغات راهنمایی و رانندگی در کشور ما، محصولات پاک و فرش پاتریس)
همچنین استفاده از امور شگفت انگیز و غیر واقعی برای نشان دادن محصول و ایده تا مشتریان در پندارها و وهم ها غرق شوند.(برای نمونه حشره کش تار و مار، ماشین لیاسشویی اسنوا، زورو برنده جایزه بانک ملت و آرم بانک کشاورزی روی دفترچه قرض الحسنه که به جای دزدگیر ماشین عمل می کند و ماشین جایزه بانک تجارت که به صورت ربات ظاهر می شود و توجه پسربچه راجلب می کند.)
۱۴- تبلیغات سمبولیسم
سبک سمبولیسم واقعیت محض را ناچیز می شمرد و مدعی است که باید واقعیت را به شکل نماد یا شناخت درونی هنرمند از آن واقعیت ارائه کرد. بیشترین کاربرد آن در نام و نشان سازی برای محصولات و ایده هاست. در این نوع سبک تبلیغاتی یک محصول به صورت نمادی آشنا و احساس برانگیز نشان داده و از روانشناسی رنگ ها و خطوط در بسته بندی ها، پیام ها، تصاویر و … استفاده می شود.(برای نمونه شرکت های گوگل و یاهو با تعداد Oهایی که در نام و نشان خود دارند، نماد یک موتور جستجو گر و مایکروسافت پنجره ای با شیشه های رنگی را برای رساندن مفهوم ویندوز یا ایران خودرو نشان اسب را برای ماشین سمند برگزیده است.
۱۵- تبلیغات کوبیسم
سبک کوبیسم در مقابل تاکید های بصری امپرسیونیسم، عوامل قابل رویت و غیر قابل رویت کالا یا خدمت را به معرض نمایش می گذارد. کوبیسم سبک مناسبی برای تبلیغ کالاهایی که مخاطبان عام دارند نیست. ویژگی های این سبک کلیشه هایی نیرومند در هنر قومی قبیله ای آفریقایی دارد و از تکنیک کولاژ و فرم های هندسی استفاده می کند. (مانند علامت استاندارد ایران که پیام انگلیسی که در آن نهفته است با پیام فارسی آن همشکل است و یا پیام هایی که نماد های هخامنشیان یا آریایی ها در کشورمان و نمادهای سرخ پوستان و اقوام بدوی در کشورهای غربی را به کار می گیرند. در تیزرهای این سبک دوربین از زوایای مختلف از کالا و خدمات فیلم برداری می کند و سعی می شود زوایای مختلف محصول نشان داده شود (مانند آرم جمهوری اسلامی ایران که از زوایای مختلف نشان دهنده شعارها و پیام های خاصی است. همچنین نشان داده حجمیت و جسمیت کالا بدون به کاربردن شگردهای سه بعد نمایی (برای نمونه در تبلیغات یخچال امرسان) همچنین تجزیه صور اشیا به سطح های هندسی و ترکیب مجدد این سطوح در یک مجموعه به هم بافته(برای نمونه یکی از تبلیغات پاژنگ خودرو ) ·
۱۶- تبلیغات کوزموپولیتیسم
سبک کوزموپولیتیسم یا تبلیغات جهانی به معنای مکتب جهان وطنی است و بر این اصل استوار است که همه مردم جهان باید خود را هموطن یکدیگر و تمام دنیا را وطن خود بدانند. در تبلیغات نیز هنگامی که اثر تبلیغی برای کل جهان هماهنگ و ثابت در نظر گرفته می شود یادآور این سبک است. (برای نمونه شرکت های نوکیا، سامسونگ، پاناسونیک که تنها بر حسب زبان و تابوهای کشورهای دیگر با تغییرات اندکی تبلیغات خود را به شکل یکسان در سراسر دنیا عرضه می کند از این سبک بهره می جویند.)
۱۷- تبلیغات اگزیستانسیالیسم
مکتب اگزیستانسیالیسم نهضتی برای اعتراض به همه نظام ها و قانون های آرمان گرایانه ای است که می خواهند بر انسان مسلط شوند و ماهیت فلسفی دارند. در این شیوه اصالت وجود هر تبلیغ در خود آن عاملی است که باید تبلیغ شود و دیگر نیازی به تهیه آثار تبلیغاتی نیست.
۱۸- تبلیغات اُپ آرت
کلمه اپ مخفف اپتیکال به معنی چشمی یا بصری است و هنرمندان این سبک می کوشند با استفاده از رنگ و سایه، حس عمق، حرکت و حجم را در آثار خود ایجاد کنند. در برخی آثار تبلیغاتی به خودی خود چشمان مخاطب تحت تاثیر قرار گرفته و در بطن اثر فرو می رود تا حدی که می توان به آن هیپنوتیزم تبلیغاتی لقب داد. برای نمونه شرکت کانون برای یکی از محصولاتش یرای تحت تاثیر قراردادن دیدگان مشتریان از این سبک استفاده کرد.
۱۹- تبلیغات اسپاسیالیسم
سبک اسپاسیالیسم یا تبلیغات فضایی در آثار تبلیغاتی خود از فضای توهمی، حقیقی و ماورایی و از اتحاد علم و هنر برای فرا فکندن رنگ، فرم و صدا در فضای خاص و عجیب و غریب استفاده می کند. مانند تبلیغ حشره کش تار و مار یا تبلیغاتی که در سیاره ها و منظومه های ناشناخته نشان داده می شود.
۲۰- تبلیغات المنتاریسم
این سبک بر عناصر هنری تاکید می کند. بدین معنی که سعی دارد تا به وسیله عناصر اصلی و مبانی خود آن هنر، اثری را خلق کند. ویژگی های این سبک استفاده از مبانی هنر های تجسمی شامل نقطه، خط، سطح، حجم، رنگ و بافت است که متخصصان تبلیغات سعی می کنند فقط با استفاده از این عناصر به نمایش تبلیغات بپردازند یا فقط با استفاده از تکنیک های سینمایی، فیلمبرداری و تصویر برداری به تهیه تیزر اقدام کنند.(مانند برخی از تبلیغات لوازم خانگی امرسان)
۲۱- تبلیغات اورفیسم
از ویژگی های بارز این سبک بهره گیری از تعامل رنگ و نور در یک فرم ناب همراه با موسیقی، توجه به هارمونی و روانشناسی رنگ ها و اثر بخشی تدریجی و سادگی در عین زیبایی است. (برای نمونه در تبلیغ کالاها و خدمات آرایشی برای تاثیر روانی بر مخاطب معمولا از این سبک استفاده می شود.)
۲۲- تبلیغات بدویگری
اخیرا در تبلیغات و بازار یابی برای اجرای شیوه هایی کاملا خلاقانه از رسم و رسوم و شیوه های زندگی اقوام بدوی چون بومیان آفریقا یا در کشور ما از هنر قبایل دور افتاده در بخش هایی از کشور ما استفاده می شود.(برای نمونه در یک رستوران غذاهای سنتی در آمریکا از ماسک های اقوام بدوی هنگام پذیرایی استفاده می کنند که امری کاملا متمایز است.این شیوه از بازاریابی مورد توجه تبلیغات پست مدرن است.
۲۳- تبلیغات پاپ آرت
این سبک تحت تاثیر جنبش فرهنگ مردمی، همگانی و کوچه بازاری به شدت در تبلیغات مورد توجه و استفاده قرار گرفت. از ویژگی های این سبک استفاده از گویش های محلی در تیزر ها، به نمایش درآوردن فرهنگ های خیابانی(برای نمونه شخصیت “سیا” در تیزرهای راهنمایی ورانندگی)، استفاده ترکیبی از شیوه های نقاشی، مجسمه سازی و مواد صنعتی(مثلا پوشاندن برجی در لندن با پوستر هایی از محصولات یا استفاده از مجسمه های غول پیکر معروف برای تبلیغ محصولات) است.
۲۴- تبلیغات چیدمان
این سبک برای کارگذاری و فضا سازی سه بعدی در یک نمایشگاه یا مکان خاص در راستای رساندن پیامی معین استفاده می شود.( برای نمونه ساختن غرفه نمایشگاهی با بکارگیری محصولات خود)
۲۵- تبلیغات مینی مالیسم
همانند سبک چیدمان از فضا سازی برای تبلیغ استفاده می کند. فضا سازی که از طریق انواع ساختارهای فضایی و شبکه ای برای تبلیغ کالا و خدمات صورت می گیرد و تبلیغات با بکارگیری هنرمندان و بازاریابان که به نوعی سرگرم کننده است در معرض عموم قرار می گیرد. (برای نمونه ساختن بزرگترین همبرگر که در توکیو ساخته شد یا برنامه های زنده تلویزیونی درباره برخی کالاها وخدمات)
۲۶- تبلیغات مفهومی
یکی از نوآورترین و مفهومی ترین سبک های تبلیغاتی است که از رسانه های مختلف برای رساندن پیام استفاده می کند. در این سبک از رسانه های مختلف برای انعکاس مطالبی مکتوب، تصاویر، فیلم های ویدئویی و محصولات واقعی و انعکاس پیام تبلیغاتی که در درون اثر نهفته است استفاده می شود.
منبع:
دکتر محمود محمدیان و علی خویه” سبک های تبلیغاتی”، انتشارات رسا، سال ۱۳۸۶.
نظرات بازدیدکنندگان